Knižní festival v Ostravě rozšířil čtenářské obzory studentů gymnázia

3. 3. 2023 se studenti semináře českého jazyka literatury vydali vlakem do Ostravy, kde již počtvrté probíhal Knižní festival, který svým pestrým doprovodným programem navázal na dlouholetou tradici knižního veletrhu.

Naši seminaristé se tváří v tvář setkali s velkými knižními nakladateli, jako je např. Albatros media, Portál a Jota, ale mohli pohovořit také s menšími vydavateli a zjistit, co je největším úskalím při vydávání knih v dnešní obrovské konkurenci.

Tváří letošního festivalu byla Karin Lednická, autorka populárního a kritikou vysoce ceněného Šikmého kostela. Tato oblíbená spisovatelka byla pozvána jako host do živě vysílaných Blízkých setkání Aleše Cibulky. Studenti se tak účastnili besedy s autorkou a zároveň pronikli do tajů a peripetií živého rozhlasového vysílání, což byl bezesporu nezapomenutelný zážitek (pokud si záznam poslechnete a zaměříte svou pozornost na čas 1 min od začátku vysílání, jistě potvrdíte, že ani Karin Lednická na naše studenty nikdy nezapomene).

Dalšími hosty byli například Arnošt Vašíček, Karin Krajčo Babinská nebo Kateřina Tučková. Mezi vycházejícími hvězdami v literární sféře zazářila mladá influencerka Karolína Zoe Meixnerová, která se snaží přiblížit dnešní mladé generaci období národního obrození.

Setkání se současnými autory bylo velice milým a zajímavým zpestření klasické výuky v semináři českého jazyka a literatury.

Odkaz na záznam z živého vysílání ČRo Dvojky

https://dvojka.rozhlas.cz/treti-dil-sikmeho-kostela-letos-nevyjde-oznamuje-nazhavenym-ctenarum-autorka-8943354