Od pařátků ke kolagenu

V úterý 5.listopadu navštívil žáky semináře chemie 3. a 4.ročníku prof. Ing. Pavel Mokrejš, Ph.D. z UTB Zlín s bezplatnou přednáškou z cyklu „Věda na přání“ na téma zpracování a využití kolagenu. Všichni známe želé bonbóny, dívky kosmetické přípravky pro dokonalé vlasy a pleť bez vrásek a sportovci kloubní výživu, díky které i člověk pokročilejšího věku dokáže běhat jako kamzík. Všechny jmenované produkty mají společný bílkovinný kolagen, na první pohled nevábný odpad, který vzniká při zpracování hospodářských zvířat, na druhý velmiužitečný zdroj surovin pro výrobky v potravinářství, farmacii, kosmetice nebo medicíně. Během poutavé přednášky měli žáci možnost si osahat vzorky surovin i produkty z nich vyrobené a vyzkoušet chuť čistého a ochuceného kolagenu, tedy mlsat bonbónky různých příchutí v průběhu celé přednášky 😊   

zapsala: Jana Horáková

v Hranicích 5.11.2024