Maturanty z biochemického semináře navštívil prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D. z UTB Zlín s popularizační přednáškou z cyklu „Věda na přání“ na téma Zdraví skryté v potravinách. V průběhu přednášky jsme našli odpovědi na otázky, jakým způsobem stravovací návyky a nesprávná životospráva ovlivňují zdraví, jak lze rizikové faktory eliminovat a co se může stát, pokud je eliminovat nezvládneme. Jedním z rizikových faktorů v Evropě je nízká spotřeba ovoce a zeleniny, i když je znám obsah cenných látek v těchto potravinách. Byla zmíněna problematika netradičních druhů ovocných plodin s významnými obsahy bioaktivních látek, zejména antioxidantů, které nás mohou chránit před různým typem onemocnění.
Dobrá zpráva na závěr: můžeme si výrazně pomoci, stačí se více dívat kolem sebe a konzumovat barevné a sezónní potraviny, které jsou plné prospěšných antioxidantů😊
zapsala: Jana Horáková