EUROSCOLA – ŠTRASBURK

Euroscola je program Evropského parlamentu, který každý rok umožňuje mladým Evropanům ze všech členských zemích, aby se seznámili s činností a úlohou Evropského parlamentu. Hlavním cílem Euroscoly je umožnit studentům z celé Evropy zasednout v jednacím sále ve francouzském Štrasburku, kde se v běžném pracovním dni během plenárních zasedání schází europoslanci. Cenou v soutěži EUROSCOLA ČR je finanční příspěvek na společný výlet pro 24 žáků a 2 doprovody do Štrasburku. Každoročně vyjíždí několik škol, které reprezentují Českou republiku mezi ostatními studenty Evropské unie. Příležitost reprezentovat české studenty na setkání v Evropském parlamentu ve Štrasburku dne 2. prosince 2022 dostala naše škola Gymnázium Hranice. A jak to vše probíhalo? 

Ve středu 30. 11. 2022 v pozdních večerních hodinách vyrazilo 24 vybraných žáků z naší školy na cestu do 920 kilometrů vzdáleného francouzského města Štrasburku.  

Na místo jsme dorazili kolem deváté ráno, a sotva jsme stačili vydechnout, už jsme pelášili na procházku do centra města. Tam nás okouzlily malebné domky s hrázděným zdivem a nejvýznamnější historické památky. Z nich je nutno zmínit alespoň monstrózní katedrálu Notre-Dame a sochu Johannese Gutenberga na Gutenbergově náměstí. Prozkoumali jsme i neméně krásnou část města – čtvrť La Petite France – která je od roku 1988 na seznamu světového dědictví UNESCO. Zpestřením celé prohlídky byla okružní jízda lodí po kanálech města, která nás zavezla až k moderním stavbám Evropské unie. 

Po prohlídce jsme se zahřáli u punče a měli jsme čas si projít vyhlášené štrasburské vánoční trhy. Ty jsou historicky nejstaršími v Evropě a každoročně se sem kvůli nim sjíždí kolem dvou tisíc lidí. Ne nadarmo se Štrasburku přezdívá hlavní město Vánoc.   

Druhý den ráno jsme již všichni byli přítomni v budově Evropského parlamentu, kde na nás čekalo menší občerstvení v podobě kávy, horké čokolády a sladkého pečiva.  Po snídani jsme se přesunuli do hlavního jednacího sálu (Hemicycle), kde nás pozdravila sama prezidentka Evropského parlamentu, Roberta Metsola. Následovaly další videohovory s vybranými europoslanci, diskuse, soutěže, vyzkoušeli jsme si hlasování a ti méně stydliví z nás se seznámili s ostatními žáky a učiteli z jiných zemí.  

Po náročném celodenním programu v Evropském parlamentu jsme se vypravili na cestu domů. Pro všechny z nás byla akce mimořádným zážitkem, na který budeme rádi vzpomínat. 

Autor fotografií: Adam Ferda

Odkaz na celou fotogalerii