Národní kolo Chemické olympiády

Národní kolo jubilejního 60. ročníku Chemické olympiády se konalo ve dnech 29. 1. – 1. 2. 2024 v Brně, nejvyšší kolo soutěže organizovalo Vysoké učení technické – fakulta chemická ve spolupráci s VŠCHT Praha.

Národní kolo se tradičně pořádá pouze pro nejvyšší kategorie A a E (žáci 4. ročníků SŠ). Letošní ročník řešilo více než 250 středoškoláků z celé ČR a do Národního kola se probojovalo jen 42 soutěžících z kategorie A a 15 studentů chemických průmyslových škol, kteří si zajistili postup medailovým umístěním v krajských kolech.

V pondělí se konalo slavností zahájení v prostorách Hvězdárny a planetária Brno, v následujících dnech řešitelé otestovali své znalosti v náročné teoretické i praktické části, kde témata výrazně převyšují rámec středoškolského vzdělávání. Součástí vícedenního pobytu byly odpolední exkurze, soutěžící navštívili společnosti Thermofisher a Synthon, které jsou významnými hráči v oblasti chemického průmyslu.

Naši školu reprezentovali 2 žáci:

Adam Horák (žák V5.A) se umístil na 23.místě

Eliška Bartošíková (žákyně V6.A) se umístila na 33. místě v rámci celé ČR.

Chemická olympiáda patří mezi nejstarší předmětové soutěže v Českých zemích, novinkou letošního roku je založení oficiálního instagramového profilu Chemické olympiády: https://www.instagram.com/chemicka.olympiada/

Oběma řešitelům gratulujeme ke krásnému výsledku a přejeme hodně úspěchů v dalších soutěžích.

v Hranicích 2.února 2024

Jana Horáková