V pondělí 31.října navštívila seminář Biochemie a žáky maturitního ročníku přednášející z UTB Zlín Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D. s přednáškou z cyklu „Věda na přání“ a tématem Zdravé a chutné antioxidanty. Na úvod jsme poodhalili pojmy, které souvisejí se živinami a oxidačními procesy v lidském těle, pochopili jsme vznik volných radikálů a mechanismus působení antioxidantů. Přednášející zmínila přirozené antioxidanty a minerální látky, které jsou důležité pro správné fungování lidského těla a zabraňují vzniku onemocnění srdce a cév, včetně nádorového onemocnění. Zdůraznila negativní vliv kouření, které podporuje vznik volných radikálů a velmi pozitivní vliv konzumace tmavých druhů ovoce a zeleniny na naše zdraví. Přednáška byla zajímavá a poučná, každý žák se zamyslel nad konzumací potravin, které pozitivně ovlivňují naše zdraví a vhodnou tepelnou úpravou pokrmů, která neprodukuje volné radikály.
V Hranicích 31.10.2022
Autor: Jana Horáková