ŠTRASBURK 2022 – EPAS Lux Award

Dne 8.6. 2022 se Adam Sedlák (V5.A) a Filip Zimmermann (3.A) v doprovodu paní učitelky Mgr. Nikoly Stodůlkové zúčastnili mezinárodní delegace do Evropského parlamentu ve Štrasburku. Studenti ze všech evropských zemí se do parlamentu měli možnost podívat díky programu EPAS (European parlament ambassador school), jehož součástí je od letošního roku i naše gymnázium.

Do EP byli studenti pozváni k příležitosti slavnostního předání ceny „Lux” Evropské filmové akademie. Finalisty letošního ročníku byly filmy „Flee,” „Great Freedom” a Quo Vadis Aida”. Adam s Filipem měli dokonce tu čest diskutovat s místopředsedkyní EP Evelyn Regner, předsedkyní výboru pro kulturu Sabine Verheyen, předsedou Evropské filmové akademie Michaelem Downey OBE, kterého doprovázel ředitel akademie Matthijs Wouter Knol. Témat k diskusi bylo opravdu hodně. Všechna se však nesla v duchu budoucnosti evropského filmového průmyslu.

Kluci nasbírali spoustu nových mezinárodních kontaktů a zkušeností. Ze všeho nejvíce si však odnášejí nevšední zážitek přímo z centra francouzské eurometropole.